De ce interzice Islamul consumarea alcoolului și a altor substanțe care provoacă dependență?

Islamul  interzice toate substanțele care provoacă beție. Coranul denumește substanțele alcoolice că sunt „… numai murdării din lucrătura lui Satanei.” (Maida 5: 90). Toate poruncile și interzicerile în Islam au ca obiectiv garantarea celor cinci necesități de bază:

  1. Protejarea vieții: a fost interzisă și pedepsită vărsarea de sânge uman. (Maida 5: 32)
  2. Protejarea rațiunii: au fost interzise alcoolul și toate felurile de droguri. (Maida 5: 90).
  3. Protejarea religiei: au fost interzise necredința și politeismul și pedepsite în Ziua Judecății.
  4. Protejarea arborelui genealogic a omului: adulterul a fost interzis și pedepsit (Nur 24: 2).
  5. Protejarea averii: furtul a fost interzis și pedepsit (Maida 5: 38).

Alcoolul, narcoticele și toate derivatele lor violează stabilitatea rațiunii omului. Având în vedere că rațiunea reprezintă de asemenea și temelia crezului s-a spus că acela care este lipsit de rațiune, este lipsit de credință.

Interzicerea alcoolului și a narcoticelor este percepută, de asemenea, ca o metodă  de protecție a demnității omului. Drumul care conduce către alcoolism trece prin dependență, iar drumul care conduce către dependență trece prin utilizare. Fiecare substanță care dă dependență, inclusiv alcoolul, conduce la slăbirea voinței și a rațiunii omului.  Iar ca rezultat, îl face pe om să facă lucruri nedemne de el. Nu poate fi vorba de măsuri –  mici sau mari – când este vorba de cele interzise. Pentru a înțelege acest principiu islamic, este suficient să amintim următoarea regulă: totalitatea drumurilor care se sfârșesc în alcoolemie și dependența de narcotice încep cu prima picătură de alcool sau prima doză de narcotice. Ca atare, Islamul interzice consumarea acelei prime picături sau acelei prime doze.

Există de asemenea și o dimensiune morală a interzicerii alcoolului și a narcoticelor.

Omul este sclavul lucrurilor de care este dependent. Această dependență îi distruge onoarea și demnitatea. Însă el nu a fost creat să fie dependent de plăceri și vicii, ci a fost creat să-L slujească pe Creatorul său! Adevărata libertate este să poată să-și controleze dorințele și pasiunile vicioase.

O, omule! Ferește-te de alcool și narcotice și de acea dependență pe care o creează. Nici nu te îmbătata cu averea, banii sau cu reputația și poziția socială!