Ce este Coranul?

Termenul arab „Coran” înseamnă o carte care se citește tot timpul, care are un debit de semnificații nelimitat și a cărei semnificații nu se epuizează nicidecum, oricât de mult ar fi citită.

Coranul este Cuvântul divin al cărui text a fost revelat o singură dată, în timp ce semnificația lui coboară și va continua să coboare de un număr nelimitat de ori de-a lungul timpului și până la sfârșitul lumii. Din această pricină nu se poate afirma despre Coran că „l-am terminat de citit”, la timpul trecut, căci semnificațiile Coranului nu se pot epuiza prin citire. Miracolul care i   s-a dat fiecărui profet a fost specific unor timpuri și locuri bine determinate. Ceea ce face Coranul să fie diferit este că el reprezintă un miracol trainic ce se adresează tuturor timpurilor și tuturor locurilor. Iar cea mai mare dovadă a acestui fapt este existența în diferite colțuri ale lumii a unui număr mare de femei și bărbați care, datorită logicii, elocvenței și a semnificațiilor Coranului, și-au schimbat radical viața în bine. Înțelegem mai bine cât de mare este acest miracol atunci când realizăm cât de grea este schimbarea unui om, renunțarea acestuia la obiceiurile zilnice și transformarea în întregime a modului lui de viață.

Coranul a fost pogorât mai întâi prin intermediul îngerului Gabriel, în sufletul gânditor al Profetului, nu ca un text scris, ci într-o formă orală. Iar revelația divină apărea în monitorul sufletului Profetului precum apare un mesaj electronic pe monitorul calculatorului, unde, înfășurându-se cu fraze și cuvinte, a fost transmis mai departe de către mesager oamenilor.