Ce este sacrificarea în numele lui Allah în Islam?

Potrivit Coranului, orice animal care nu este sacrificat de dragul lui Allah, ci este sacrificat de dragul unor ființe sau obiecte idolatrizate de oameni, este haram (interzis) și ca atare carnea lui nu trebuie consumată (Baqara 2: 173). Însă dacă nu au fost sacrificate în numele idolilor, atunci carnea acestor animale se poate consuma.

Coranul recomandă invocarea Numelui lui Allah asupra animalului care urmează să fie sacrificat (Hajj 22: 36). Această instruire divină ar putea fi interpretată ca „Respectă viața, chiar și a unui animal.” Numai Allah este Cel care dă viața și numai El o poate lua. De aceea, oamenii pot lua viața numai în Numele și cu permisiunea lui Allah, căci El a fost Cel care a dăruit viața. Expresia „besmelle” – „În numele lui Allah, Cel Milostiv, Cel Îndurător” – rostită asupra animalului care urmează să fie sacrificat poate fi înțeleasă ca fiind o cerere a permisiunii lui Allah pentru sacrificarea uneia dintre creaturile Sale.

În același timp, besmelle stabilește o conexiune între Creatorul Suprem și creație, pentru că mâncarea este o creație, iar Creatorul este Allah. Aceia care stabilesc o relație între hrană și Sursa ei nu au nicio dificultate în a mulțumi pentru aceasta. Însă aceia care întrerup acea conexiune, uită să mulțumească pentru hrană. În același timp, rostirea acestei expresii reprezintă o mulțumire adusă lui Allah pentru hrana necesară subzistenței (Hajj 28: 34). Ca urmare, aceasta este esența sacrificării animalelor cu și în numele lui Allah.