De ce Coranul trece de la o temă la alta?

Coranul a fost pogorât pe parcursul a 23 de ani, în decursul firesc al vieții. Acest fapt arată că el nu este „cartea de neatins”, ci este o „carte ce are efecte asupra vieții”, ba mai mult aceasta este „cartea vieții” ce ne vorbește din interiorul vieții.

Din acest motiv, Coranul îl surprinde pe cititor la prima citire. Căci acela care-l citește pentru prima oară nu dă de părțile „introducere – punctul culminant – sfârșit”, așa cum este obișnuit să vadă într-o oarecare altă carte scrisă de om. Nu poate da de toate acestea pentru că acest Coran nu este un text care a fost planificat la birou, ci el este un ghid pogorât în decursul a 23 de ani, ca un răspuns și o soluție pentru nevoile și problemele vieții. Conținutul Coranului seamănă foarte mult cu conținutul vieții. Din această cauză, Coranul este la fel de organizat așa cum este și viața, la fel de complex așa cum este și viața, la fel de colorat așa cum este și viața, o pildă așa cum este și viața, la fel de clar așa cum este și viața, la fel de misterios așa cum este și viața, la fel de evident așa cum este și viața și la fel de plin de surprize așa cum este și viața.

Atunci când Coranul este citit de la un capăt la altul se observă că legătura dintre revelație și viață este precum legătura dintre omul care se roagă și Cel Care răspunde.