Ce este postul în Islam?

Cuvântul din limba arabă sawm folosit pentru post înseamnă „abținere.” Postul este un act de adorare obligatoriu în luna Ramadan – luna în care a fost revelat pentru prima oară Coranul și semnifică abținerea de la mâncare, băutură și relații sexuale, de la răsăritul Soarelui și până la apusul lui. Prin post, omul poate să-și controleze mai bine dorințele și ego-ul și, ca urmare, să atingă un nivel mai înalt de responsabilitate a conștiinței– taqwa (Baqara 2: 183).

Postul înseamnă controlul de sine. Orice i se întâmplă omului, i se întâmplă din cauză că nu se poate controla. La baza păcatului stau cauze precum inabilitatea omului de a-și controla furia, ego-ul, dorințele, limba, organele și stările psihologice.

Postul în Islam semnifică îndepărtarea corpului de orice înseamnă mâncare sau plăceri lumești și îmbogățirea spiritului cu evlavie și conștiință față de Allah. Acest lucru înseamnă că partea fizică a omului deține o prioritate secundară, prioritatea primară fiind a părții care motivează, gândește, își amintește, ia aminte, crede, produce valori și separă binele de rău.