Cine este profetul Muhammed?
Muhammed, fiul lui Abdullah s-a născut în Mekka în anul 571 și a decedat în Medina în anul 632. Familia în care s-a născut făcea parte din tribul renumit „Fiii lui Hașim”, care conducea Mekka. Numele tatălui lui este Abdullah, iar al mamei Amine. Muhammed a crescut orfan (Duha 93: 6). El și-a pierdut tatăl înainte ca acesta să vină pe lume și și-a pierdut mama atunci când avea aproximativ 6 ani. Fără tată și fără mamă, Muhammed a crescut sub protecția bunicului său care era unul dintre conducătorii mekkani. Pentru că în tinerețe s-a preocupat cu negustoria, a avut oportunitatea să călătorească în regiunea Șam (Siria, Liban și Palestina de astăzi). Datorită sincerității sale, și-a câștigat reputația în Mekka și ca urmare a început să fie poreclit El-Emin, adică „persoana pe care te poți încrede”.
Sinceritatea sa nemaivăzută și străduința i-au atras atenția Hatigei, cea pentru care lucra. Astfel Muhammed s-a căsătorit cu Hatigea, care mai avusese alte două căsătorii. În timp ce Hatigea era o văduvă de 40 de ani cu trei copii, el era un tânăr de 25 de ani care se căsătorea pentru prima oară. În urma acestei căsătorii au rezultat șase copii.
Și-a petrecut 13 ani în Mekka depunând eforturi să răspândească învățăturile Coranului într-o societate în care politeiștii l-au persecutat. Ultimii zece ani i-a petrecut în Medina spre care a și emigrat, părăsind Mekka în taină, în urma unor atentate la viața lui. Anii din Medina i-a petrecut răspândind chemarea Coranului în toate regiunile posibile în care a și pus bazele unui societăți islamice. Primii cinci ani din perioada medinită au trecut respingând atacurile ce aveau ca scop eliminarea colectivității de musulmani din Medina. Aceasta a fost cauza bătăliilor de la Bedr, Uhud, Handek și a celorlalte. Prin acordul de pace de la Hudeibiye, au luat sfârșit și amenințările politeiștilor din Mekka către colectivitatea musulmană din Medina. Iar un an mai târziu, după cucerirea Hayber-ului, noul stat islamic din Medina a fost recunoscut în regiune ca putere de sine stătătoare. În al optulea an, o dată cu întoarcerea fără vărsare de sânge în Mekka a celor care fuseseră scoși în urma amenințărilor cu moartea și o dată cu bătălia de la Huneyin, au fost eliminate și ultimele amenințări armate posibile care ar fi putut veni din zonă.
Profetul a decedat în camera de lângă moscheea din Medina în ziua 11 a lunii Rabiul-evvel a calendarului islamic (8 iunie 632), unde a fost și înmormântat. A decedat la vârsta de 63 de ani. Mormântul lui încă se află în același loc unde a fost înmormântat și se vizitează de 1400 de ani.