Pagina principla

Întrebarea „Ce este Islamul?” a început să fie din ce în ce mai răspândită în întreaga lume. Iar răspunsul la aceasta a ajuns să fie unul dintre subiectele globale care atrage din ce în ce mai mult curiozitatea lumii. În plus, astăzi răspunsul la această întrebare constituie o cerință globală. În situația în care nu se va răspunde corect și cum se cuvine la această cerință, piața publicațiilor va fi acoperită cu răspunsuri și explicații false și eronate. De altfel, acestea au și început să-și facă apariția în Occident și să contribuie la creșterea și răspândirea fenomenului de islamofobie. Răspândirea acestuia o putem lega de două cauze principale:
1. Musulmanii nu au suficientă știință și cunoștințe în ceea ce privește propria lor religie și ca urmare, o practică și o reprezintă greșit.
2. Cei care nu sunt musulmani nu au cunoștințe corecte despre Islam sau nu pot ajunge la acestea.
La întrebarea „De ce trebuie să acumulăm cunoștințe corecte despre Islam?” se pot da mai multe răspunsuri. Iată câteva dintre ele:
1. Islamul este religia a cel puțin o pătrime din populația de pe glob. Cu timpul, vrând-nevrând, fiecare se apropie mai mult de „celălalt.” Secolul nostru este secolul întâlnirilor. Cei care nu sunt musulmani interacționează într-un fel sau altul cu musulmanii care sunt fie prieteni sau rude, fie clienți sau asociați, fie vecini sau aliați, fie imigranți sau turiști. Producerea sau prevenirea ciocnirilor din zonele de conflict, care sunt într-o continuă creștere, depinde într-o măsură și de cât de mult se cunosc aceste părți diferite.
2. Islamul este nelipsit din agenda globală, din pricina numeroaselor evenimente al căror subiect sau obiect sunt musulmanii. Fie că vrem sau nu, fie că ne face plăcere sau nu, fie că suntem musulmani sau nu, a cerceta Islamul în această lume globalizată, în care tehnologia și comunicațiile au progresat atât de mult, este o necesitate intelectuală și o cerință a cetățeniei globale. Mediile care au prejudecăți în ceea ce privește Islamul, folosindu-se de conflicte cu substrat politic sau social, răspândesc aceste prejudecăți prin mass-media. Prin urmare, acest fapt dă naștere la generalizarea prejudecăților. Răspunsul la această întrebare depinde de alegerea noastră, a celor care împărțim acest loc de găzduire ce poartă numele Pământ. Oare fenomenul de globalizare va ameliora boala marginalizării reciproce dintre diferitele culturi și civilizații sau o va adânci?
3. Ignoranța este un lucru negativ. Căci omul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște. Din perspectiva Coranului, Islamul este denumirea care s-a dat pentru adevărurile comune din toate timpurile omenirii. Adică Islamul este cealaltă denumire a valorilor neschimbate ale omenirii.
Coranul, prin apelurile „O, Fiii lui Adam!” și „O, familie a omenirii!” se adresează întregii omeniri. Conform aceleiași surse, Islamul, „calea supunerii”, este religia tuturor profeților trimiși omenirii. De aceea, Islamul a fost definit ca fiind religia întregii omeniri de-a lungul istoriei. Islamul și musulmanii sunt o bucată de neignorat a istoriei umane. Ca urmare, este necesar să studiem Islamul care reprezintă religia unei părți importante a omenirii, într-un mod corect, din prima lui sursă.